„Koalicija za jači glas male privrede“ u mjesec dana prošla trideset treninga u 15 udruženja u BiH

06.12.
2013

„Koalicija za jači glas male privrede“ u mjesec dana prošla trideset treninga u 15 udruženja u BiH

U sklopu projekta „Koalicija za jači glas male privrede“, u proteklih mjesec dana (novembar, 2013.), održani treninzi za udruženja poduzetnika sa područja BiH. Održano je 30 jednodnevnih treninga za 15 udruženja poduzetnika sa područja regija: Hercegovina, Srednja Bosna te gornji tok sliva Drine, Unsko-sanski kanton/županija, sjeverno-istočna BiH i regija Prijedor. Treninzi su održani u dva ciklusa u svakom od spomenutih petnaest udruženja.

Treninge po regijama su vodili stručni suradnici u oblasti jačanja kapaciteta organizacija za LER (lokalni ekonomski razvoj).
Fokus treninga je bio izgradnja kapaciteta udruženja koja rade sa malim i srednjim preduzećima, izrada minimalnih standarda rada (procedure rada organizacija, kratkoročni i dugoročni planovi rada i sl.) koje jedna od organizacija mora posjedovati kako bi postala samoodrživa u radu. Po završetku treninga za navedena udruženja bit će kreirane web stranice sa ciljem vlastite promocije i transparentnosti njihovog rada.

Inače, projekt „Koalicija za jači glas male privrede“ zajednički implementiraju Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, Nezavisni biro za razvoj – NBR Gradačac, Udruga poduzetnika i poslodavaca - UPIP Žepče, Centar za promociju lokalnog razvoja – PLOD Bihać, Udruženje drvoprerađivača – DRVO-PD Prijedor i COSPE Italija. Sveukupni cilj projekta je djelovanjem mreže OCD ubrzati reforme za kreiranje dobrog poslovnog okruženja u skladu sa EU aktom za mala i srednja poduzeća (Small Business Act). Projekt financira Europska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2012). Projekt financira Europska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2012). Ukupna vrijednost projekta iznosi 261.105,00 EUR od čega Europska unija finansira 89,46% uz sufinansiranje partnera 10,54%.


Projekat finansira
Evropska unija