Antikorupcija - značaj građanskog aktivizma Bihać

15.05.
2012

Antikorupcija - značaj građanskog aktivizma Bihać

MANJE KORUPCIJE, VIŠE RADNIH MJESTA - ZNAČAJ GRAĐANSKOG AKTIVIZMA

U sklopu projekta “Manje korupcije, više radnih mjesta” kojeg zajednički implementiraju PLOD Centar iz Bihaća, Nezavisni biro za razvoj iz Gradačca, Udruženje za posao i poduzetništvo “LINK” iz Mostara, u Bihaću je održan okrugli stol pod nazivom “Manje korupcije, više radnih mjesta - značaj građanskog aktivizma”. Moderator okruglog stola bio je prof. dr. Genc Trnavci, a učesnici su bili građani, studenti, predstavnici nevladinih organizacija i malog i srednjeg poduzetništva.

Cilj okruglog stola je predstaviti rezultate dosadašnjih aktivnosti Projekta, stvoriti dodatni pritisak javnosti, educirati građane i udruženja poslodavaca, privrednika i obrtnika, komore i druge kako bi se isti aktivnije uključili u proces zagovaranja. Okrugli stol bi trebalo da omogući lakše prepoznavanje mogućih izvora korupcije koja se pojavljuje u javnom sektoru.

Vrijednost projekta “Manje korupcije, više radnih mjesta”, kojeg financira Evropska unija, iznosi 120.000 eura, a sveukupni cilj projekta je ubrzati reforme ključnih vladinih institucija, njihovih programa, projekata i procedura i poboljšati njihov rad, aktivnim uključivanjem i učešćem nevladinih organizacija. Brža reforma, kako je istaknuto i ovog puta, bi trebala dovesti do smanjenja korupcije.

Prof. dr. Genc Trnavci, moderator okruglog stola, govorio je o brojnim aspektima pošasti koja se zove korupcija i brojnim načinima na koje se može protiv nje boriti. Kako je rekao, za borbu protiv korupcije potrebna je dobra volja. Projekt „Manje korupcije - više radnih mjesta” se implementira u periodu od februara 2011. do oktobra 2012. godine.