Kako razviti ponudu ruralnog turizma

15.05.
2012

Kako razviti ponudu ruralnog turizma

RADIONICA „KAKO RAZVITI PONUDU RURALNOG TURIZMA" U BIHAĆU 15. i 16. MAJA 2012.

PLOD Centar iz Bihaća organizuje radionicu na temu „Kako razviti ponudu ruralnog turizma" koja će se održati 15. i 16. maja. 2012. godine sa početkom u 9.30 sati u hotelu "Park" u Bihaću.

Radionica se održava u okviru projekta prekogranične suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine pod nazivom "Una – izvor života". Ovaj projekt koji financira Europska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 421.050,24 EUR. Cilj projekta je razvoj i promocija izvora rijeke Une u Hrvatskoj, te vodopada Une i starog grada Ostrovica u BiH, kao jedinstvenu turističku destinaciju i ekonomski prostor, kroz prekograničnu suradnju i udruživanje iskustva između svih interesnih strana u prekograničnom području gornjeg toka rijeke Une.

Radionica je namijenjena predstavnicima turističkih poduzeća i agencija, te udruženjima koja se bave turističkim djelatnostima na području Nacionalnog parka Una i njegove okolice. U okviru radionice će biti prezentirani osnovni principi razvoja ruralnog i održivog turizma kako bi se ciljnoj skupini približile komparativne prednosti regije i razvoja turizma u Nacionalnom parku Una. U praktičnom dijelu radionice će se raditi na kreiranju turističkih proizvoda koji se
baziraju na sadržajima ponude ruralnog proizvoda ovoga područja.

Do sada su projektom izvršene pripremne radnje za infrastrukturne radove za obnovu sjeverne kule na Ostrovici i prilazne mostove i vidikovac na slapu u Martin Brodu. U toku je postavljanje tabli i turističke informativne signalizacije za područje Nacionalnog parka Una, te uskoro slijedi izrada zajedničkog strateškog dokumenta za razvoj prekograničnog turizma pod nazivom „Strategija razvoja turizma na prekograničnom području gornjeg toka rijeke Une“ koji će predstavljati strateški okvir za poboljšanje ekonomske situacije u graničnom području.

Projekt zajednički provode Općina Bihać, PLOD Centar i Turistička zajednica Unsko-sanskog kantona u suradnji sa Zadarskom županijom, Općinom Gračac, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem u Zadarskoj županiji, Razvojnom agencija Zadarske županije – ZADRA, Turističkom zajednicom Zadarske županije i Udrugom „Una“.