U Mostaru održan stručni skup o parafiskalnim nametima

10.06.
2015

U Mostaru održan stručni skup o parafiskalnim nametima

U organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao Link Mostar, Udruženja NBR i Ministarstva privrede HNK/Ž, 09.06.2015. godineu Mostaru održan je stručni skup na temu "MAPA PARAFISKALNIH NAMETA"-prijedlozi i preporuke za smanjenje ili ukidanje.

U interaktivnoj komunikaciji učesnici su razgovarali o nametima koji su nametnuti od strane raznih nivoa Vlasti, te prijedlozima za smanjenje s ciljem rasterećenja privrede. Lično iskustvo iz poslovanja prezentirali su i sami privrednici koji su pozvani na skup. 44% ukupne zarade preduzeće izdvaja za razne poreze i naknade što bh.poduzetnike čini nekonkurentnim na tržištu, ali i negativno utiče na privlačenje stranih investicija.

Zajednički stav učesnika jeste važnost sinergijskog djelovanja i saradnja javnog, privatnog i nevladinog sektora pri izradi Zakona kako bi isti bili kreirani uz saradnju sa privrednicima. Posebno je istaknuta važnost namjenskog trošenja sredstava koja se naplaćuju po osnovu raznih nameta. 

Stručnom skupu se ispred LEDnet mreže prisustvovali PLOD Centar Bihać, PREDA Prijedor, UPIP Žepče i Klaster Drvo Prijedor. Pored njih, prisutni su bili i predstavnici Federalnog i kantonalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo privrede HNK, predstavnici USAID FAR projekta, OXFAM, predstavnici udruženja privrednika i MSP sektora.