Radionica „Aspekti, važnost i provedba ekoloških načela u turizmu“

27.03.
2012

Radionica „Aspekti, važnost i provedba ekoloških načela u turizmu“

RADIONICA "ASPEKTI, VAŽNOST I PROVEDBA EKOLOŠKIH NAČELA U TURIZMU"

Projekt „Una – izvor života“, koji financira Europska unija iz IPA sredstava, je projekt prekogranične suradnje Hrvatska/Bosna i Hercegovina koji za cilj ima zajednički razviti i promovirati izvor rijeke Une u Hrvatskoj i vodopade Une i stari grad Ostrovicu u BiH, kao jedinstvenu turističku destinaciju i ekonomski prostor, kroz prekograničnu suradnju i udruživanje iskustva između svih interesnih strana u prekograničnom području gornjeg toka rijeke Une.

U okviru projekta će 29. i 30. marta 2012. godine u Bihaću biti održana radionica „Aspekti, važnost i provedba ekoloških načela u turizmu“, u organizaciji PLOD Centra iz Bihaća, namijenjena predstavnicima institucija, ekoloških udruženja, te poduzećima koja se bave turističkim djelatnostima na području Nacionalnog parka Una. U okviru radionice će biti prezentirani osnovni principi ekološkog, ruralnog i održivog turizma kako bi se ciljnoj skupini približile komparativne prednosti regije i razvoja turizma u Nacionalnom parku Una. U praktičnom dijelu radionice će se raditi na kreiranju turističkih proizvoda, koji se baziraju na sadržajima Nacionalnog parka Una.

Voditelj radionice je Željko Kramarić, stručnjak za izradu planova upravljanja zaštićenim područjima, uspostavu sistema posjećivanja, uključivanje javnosti u procese planiranja  i obuku na polju održivog turizma.

Do sada su projektom izvršene pripremne radnje za infrastrukturne radove za obnovu sjeverne kule na Ostrovici i prilazne mostove i vidikovac na slapu u Martin Brodu. U toku je izrada tabli i turističke informativne signalizacije za područje Nacionalnog parka Una, te  uskoro slijedi izrada zajedničkog strateškog dokumenta za razvoj prekograničnog turizma pod nazivom „Strategija razvoja turizma na prekograničnom području gornjeg toka rijeke Une“ koji će predstavljati strateški okvir za poboljšanje ekonomske situacije u graničnom području.
Projekt implementiraju Općina Bihać, PLOD Centar i Turistička zajednica USK u suradnji sa Zadarskom županijom, Općinom Gračac, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem u Zadarskoj županiji, Razvojnom agencija Zadarske županije–ZADRA, Turističkom zajednicom Zadarske županije i Udrugom „Una“.