EU podržava razvoj i unaprjeđenje turističke infrastrukture u Nacionalnom parku Una

10.11.
2012

EU podržava razvoj i unaprjeđenje turističke infrastrukture u Nacionalnom parku Una

INFRASTRUKTURA KOJA SE GRADI JE OSNOVA ZA DALJNJI RAZVOJ TURISTIČKIH DESTINACIJA

U okviru aktivnosti projekta „Razvoj eko-zone Nacionalni park Una i obogaćivanje njegove turističke ponude“ i  prekograničnog projekta “Una-izvor života„  koje finansira Evropska unija iz IPA sredstava, a implementiraju Općina Bihać i PLOD Centar, predviđeni su radovi na turističkoj infrastrukturi na području cijelog Nacionalnog parka Una, koji su u završnoj fazi izvođenja.

Završena je piknik zona sa 6 malih i 1 centralnom nadstrešnicom  na Štrbačkom buku, te osmatračnica i ekološki toalet.

Na području Nacionalnog parka Una i njegove bliže okolice markirano je i obilježeno 191, 5 km planinarskih i biciklističkih staza na kojima su uređena 24 vidikovca.

Na području Martin Broda završena je osmatračnica na lokalitetu Pogledala, ekološki toalet za posjetitelje, te je u završnoj fazi izrada 12 malih nedstrešnica i 3 velike  na ovom piknik području.

Na najatraktivnijoj lokaciji na slapovima u Martin Brodu u potpunosti su renovirani prilazni mostovi, te je renoviran vidikovac na slapu. 

Pored ove infrastrukture obnovljen je krov na Planiraskom domu na Plješivici, a u blizini planinarskog doma na Klekovači izgrađen je ekološki toalet.

Obzirom da je turizam jedna od strateških grana za razvoj ovog područja, infrastruktura koja se gradi je osnova za daljnji razvoj turističkih destinacija kako Nacionalnog parka Una tako i područja Plješevice i Kelkovače, što će doprinjeti obogaćivanju sadržaja za posjetioce i stvaranju preduvjeta za kvalitetniji boravak na ovim jedinstvenim prirodnim lokacijama.