PLOD Centar u sklopu EU Projekta „Una-izvor života“ organizirao studijsku posjetu NP Krka

13.03.
2013

PLOD Centar u sklopu EU Projekta „Una-izvor života“ organizirao studijsku posjetu NP Krka

PREKOGRANIČNI PROJEKAT “UNA-IZVOR ŽIVOTA” USMJEREN JE NA STVARANJE ZAJEDNIČKOG TURISTIČKOG PODRUČJA

U studijskoj posjeti su učestvovali partneri na projektu „Una-izvor života“: Općina Bihać, PLOD Centar  i Turistička zajednica Unsko-sanskog kantona sa strane BiH, partneri iz Hrvatske: Zadarska županija,  Općina Gračac, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem u Zadarskoj županiji,  Razvojna agencija  Zadarske županije – ZADRA, Turistička zajednica Zadarske županije i Udruženje “Una”, te predstavnici Nacionalnog parka Una.

U okviru studijske posjete organiziran je okugli stol na kojem su predstavnici NP Krka, kao domaćini, prisutnima prezentovali svoja bogata iskustva. Učesnici su se upoznali sa prirodnim vrijednostima, te načinima upravljanja Nacionalnim parkom Krka i njihovim aktivnostima. Domaćini su održali niz prezentacija iz domene zaštite voda, zaštite biodiverziteta, upravljanja i očuvanja kulturnom baštinom, promocijom i turističkim aktivnostima na području NP Krka, te mogućnostima za lokalno stanovništvo kada je pitanju razvoj eko-turizma i sličnih aktivnosti prihvatljivih za zaštićena područja.

Nakon toga je održan radni dio okruglog stola, putem kojeg su prisutni razmijenili svoja dosadašnja iskustva i na taj način storili jake pretpostavke za daljnju suradnju.

U sklopu studijske posjete, održan je i sastanak između ravnatelja NP Krka gosp.Tončija Restovića i direktora JP NP Una gosp. Amarilda Mulića.

Prekogranični projekat “Una-izvor života” usmjeren je na stvaranje zajedničkog turističkog područja, uspostavljanje bolje suradnje i povezivanje prekograničnog područja koji predstavlja prirodnu cijelinu. Pored obnove turističke infrastrukture, jačanja kapaciteta lokalnog stanovništva, te uspostave suradnje partnera iz BiH i Hrvatske, bitan segment ovog projekta je turistička promocija i razvoj kapaciteta Nacionalnog parka Una.